Lees verder
Panos Kouris, CTO van het bedrijf Vertoro, heeft de Marc Cornelissen Brightlands Award 2021 gewonnen.
Redactie / Geleen

Panos Kouris test met Vertoro in een proeffabriek op de Brightlands Chemelot Campus het omzetten van houtresten, landbouwproducten en papierafval in lignine. Deze vloeistof kan dienen als vervanger van vervuilende diesel in scheepsmotoren, als vervanger van bitumen in bio-asfalt en als grondstof voor naftakrakers in plaats van fossiele olie.

“De maritieme sector is verantwoordelijk voor een aanzienlijk deel van de CO2-uitstoot”, aldus Kouris. “Als we de diesel vervangen door lignine zal die uitstoot dus sterk dalen én we hoeven geen olie meer op te pompen. Ik ben heel blij met de prijs. Met het geld kunnen we wetenschap nog dichter bij de maatschappij brengen.”

De tweejaarlijkse prijs is een hommage aan de poolreiziger en duurzaamheidspionier Marc Cornelissen, die in 2015 tijdens een poolexpeditie verongelukte. Doelstelling van de prijs is om duurzaamheidspioniers aan te moedigen en financieel te ondersteunen met een geldbedrag van € 35.000. Dat werd tijdens een bijeenkomst op de campus in Geleen uitgereikt door Theo Bovens, Commissaris van de Koning in Limburg. Dysmus Kisulu van Solar Freeze en Werner Schouten van De Jonge Klimaatbeweging deelden de tweede plaats.

Beeld: Panos Kouris tussen Michel Boot (l), CEO van Vertoro en prof. Michael Hensen (r, TU/e).