Lees verder
Maar liefst 28 duurzaamheidspioniers hebben zich dit jaar aangemeld voor de Marc Cornelissen Brightlands Award 2022. Dat zijn er meer dan ooit. De jury heeft daaruit zes kanshebbers geselecteerd.
Redactie / Maastricht

De kandidaten zijn:

 • Linda Klunder, Kumasi Drinks (Amsterdam)
  Kumasi Drinks bestrijdt voedsel- en inkomensverspilling door eerlijke frisdranken te maken van het vruchtvlees van de cacaovrucht. Linda Klunder vindt duurzame en circulaire voedselsystemen van groot belang om materiaalkringlopen te sluiten in de hele toeleveringsketens.
 • Ruud Rouleaux, Helian Polymers BV (Venlo)
  Helian Polymers ontwikkelt en produceert vervangers van plastics uit PHA (PolyHydroxyAlkanoaten). Deze natuurlijke bouwstenen zijn geproduceerd via fermentatie uit onder andere suikers of afvalstromen.
 • Ricco Fiorito, Cooloo (Wanssum/Amsterdam)
  Cooloo heeft een concept bedacht en ontwikkelt inmiddels een technologie om de (meubel)industrie duurzamer te laten produceren, door meubels uit één stuk te maken en te conserveren. Vervolgens wordt de bekleding erop gespoten.
 • Merlijn Chardon, Multiphase Dryers (Eindhoven)
  Multiphase Dryers richt zich op de verwaarding van restwarmte en reststromen. Hiervoor is een droger ontwikkeld met een laag energieverbruik. Door reststromen te drogen, zijn ze geschikt te maken als voedingsingrediënt of dierenvoeding.
 • Hannah Bosland, ComposTerra (Maastricht)
  ComposTerra ontwikkelt duurzame en circulaire materialen die plastic producten voor eenmalig gebruik, zoals kopjes, schalen en borden, vervangen. Ze worden gemaakt uit lokale organische afvalstromen, zoals tarwezemelen, koffiedik of sinaasappelschillen.
 • Max Dijkstra, ReefSystems (Amsterdam)
  Met Reefsystems wil Max Dijkstra op grote schaal en klimaatneutraal marine-ecosystemen herstellen met behulp van kunstmatige riffen uit circulair en C02-neutraal geopolymeer beton. Een eerste rif-restauratieproject in Zeeland moet als voorbeeldproject dienen voor de industrie.

Deze zes kandidaten doen mee aan de pitch-ronde op 21 september op Brightlands Maastricht Health Campus. Daarna doen 3 genomineerden mee aan de finale, op 19 oktober op Brightlands Smart Services Campus in Heerlen. Daar wordt bekend wie Panos Kouris zal opvolgen als winnaar van de Marc Cornelissen Brightlands Award 2022.

Beeld: Reefsystems