Lees verder
Het Twentse bedrijf Xylotrade bv heeft een biobeits ontwikkeld, die een honderd procent milieuvriendelijke manier biedt om hout te verduurzamen. De Fungi Force biobeits is gemaakt op basis van een natuurlijke lijnolie en een eenvoudige, onschadelijke schimmel. 
Redactie

De biobeits is vooral geschikt voor het beschermen van zacht tuinhout tegen andere schimmels, UV-straling en andere weersinvloeden. De biobeits met de schimmel zorgt voor een beschermende laag en houdt het vocht uit het hout.

Behalve dat de beits milieuvriendelijk is, is hij ook nog eens zelf herstellend. ‘De lijnolie is de voeding voor de schimmel. Zodra er een scheurtje ontstaat, of de verf afbladdert, dan maakt de schimmel zelf zwart pigment aan, waardoor het wordt gerepareerd. Dit pigment kan worden aangemaakt, doordat de schimmel veel melanine bevat’, legt Cas van den Hooven van Fungi Force uit. De beits is tot nu toe dan ook alleen in een natuurlijke zwarte kleur beschikbaar.

De bijzondere werking van de schimmel werd al in 1996 ontdekt door de Duitse dr. Michael Sailer. Na jaren van doorontwikkeling ging hij de samenwerking aan met Xylotrade bv en kwam het tot een concreet product. ‘In eerste instantie ontwikkelden we het alleen voor de professionele markt, onder de naam Xyhlo biofinish’, vertelt Van den Hooven. ‘Maar we kregen steeds meer vragen van consumenten of we het ook op kleinere schaal konden aanbieden. Daardoor is Fungi Force ontstaan, speciaal voor de particuliere markt.’

Fungi Force is nu nog alleen verkrijgbaar via de website van het bedrijf.