Lees verder
Het samenwerkingsverband Mengend Nederland vraagt urgent aandacht voor de beschikbaarheid van duurzame chemische (grond)stoffen in de Europese Unie en de onevenredig zware regelgeving daaromheen.
Redactie / 's-Hertogenbosch

Mengend Nederland verbindt de brancheorganisaties van sectoren die essentiële, alledaagse producten maken door ingrediënten te mengen. Denk aan schoonmaak- en desinfectiemiddelen, spuitbussen, lijmen en kitten, verf en drukinkt. Zo’n 350 bedrijven (vooral mkb) vallen daaronder. Samen hebben zij in Nederland een omzet van zo’n €5 miljard per jaar.

Deze fabrikanten staan echter toenemend onder druk. Zij komen moeilijk aan chemiche grondstoffen en worden geconfronteerd met een buitenproportionele en onnodige verzwaring van de regelgeving daaromheen. Daarom trekt Mengend Nederland nu aan de bel met een manifest. Daarin worden de overheid en grondstofproducenten opgeroepen om actie te ondernemen:

  1. Stimuleer de productie van duurzame grondstoffen in Nederland en Europa.
    Het aanbod van duurzaam geproduceerde grondstoffen in Europa is veel te klein. Dat kan tot leveringsproblemen leiden, wat al te zien was bij het begin van de coronapandemie. Voor eindproducten die belangrijk zijn in onze moderne samenleving moeten we minder afhankelijk worden van externe handelspartners.
  2. Communiceer helder en feitelijk over de veiligheid van chemische (grond)stoffen.
    Chemische producten maken een veilige en duurzame samenleving mogelijk, denk aan schoonmaakmiddelen, persoonlijke hygiëne, cosmetica of medicijnen. Toch zijn veel mensen bang voor chemie. Deze ‘chemiefobie’ is irrationeel en moet worden bestreden door communicatie op basis van feiten.
  3. Beoordeel stoffen eerlijk, óók op hun bijdrage aan een duurzame maatschappij.
    Duurzaamheid is een breed begrip. Europese en nationale beleidsmakers lijden echter vaak aan blikvernauwing en bestempelen grondstoffen en producten veel te snel als schadelijk of onveilig. Dit geldt voor de Europese Chemicals Strategy for Sustainability binnen de EU Green Deal, maar ook voor het Nederlandse Nationaal Milieubeleidskader. Het is noodzakelijk om de duurzaamheid van stoffen in een product te beoordelen op basis van hun hele levenscyclus en hun daadwerkelijke bijdrage aan een duurzame maatschappij.

Meer informatie over Mengend Nederland is te vinden op de website.

Beeld: Andrea Stöckel/PublicDomainPictures