Lees verder
NNRGY in Bergen op Zoom is door de provincie Noord-Brabant uitgeroepen tot ‘Groen bedrijf van de Maand’.
Bergen op Zoom

NNRGY is gevestigd op de Green Chemistry Campus in Bergen op Zoom. Daar ontwikkelt het jonge bedrijf nieuwe producten en concepten, zoals papier, beton en plastic met het riet-achtige olifantsgras als belangrijkste grondstof.

Directeur Jan-Govert van Gilst: ‘In Nederland liggen tienduizenden hectares grond onbenut als gevolg van economische tegenwind en agrarische leegstand. Wij telen daar olifantsgras, een gewas dat veel vezels, cellulose en lignine bevat. Hiervan maken we onder meer beton en biologisch afbreekbaar plastic met een lage ecologische voetafdruk en hoge technische prestaties’.

 

Grond gezocht

Het lokaal telen van olifantsgras voorkomt transport over grote afstanden. Lokaal transport is bovendien schoner en daardoor minder milieubelastend. En olifantsgras blijkt een multifunctionele en natuurvriendelijke grondstof. Het haalt vier keer zoveel CO2 uit de lucht als bomen, is goed voor de biodiversiteit, reinigt de grond en is makkelijk in de teelt. Nu de productie op gang begint te komen, zoekt NNRGY braakliggende gronden die minimaal een jaar of zes gebruikt kunnen worden voor de teelt van olifantsgras.

 

Samenwerking

Gedeputeerde Bert Pauli (economie) reikte de oorkonde aan directeur Jan-Govert van Gilst uit tijdens het Energie Festival in het Provinciehuis in Den Bosch.‘Dit onderstreept nut en noodzaak van het verbinden van het snel schakelende MKB als innovatiemotor en het wat trager schakelende grootbedrijf’, aldus Pauli. ‘Ecologische en economische innovatiekracht ten top’.