Lees verder
Europa wil klimaatneutraal zijn en daarvoor is het belangrijk om volop in te zetten op circulariteit. Recente ontwikkelingen in markten en beleid wijzen op een duidelijke transformatie en langdurige verandering in de waardeketen en grondstoffen. Chemische Recycling (CR) komt in een stroomversnelling.
Redactie / Moerdijk

Ontdek de snelgroeiende sector en hoe chemische recycling helpt bij de transitie naar een circulaire economie. Hoor er alles over tijdens de Chemical Recycling Summit (CRS) op 22 november 2022 in Moerdijk https://circularbiobaseddelta.nl/crs. Dit evenement is mede mogelijk gemaakt door Shell, Port of Moerdijk en Stichting Circular Biobased Delta. Chemische Recycling is een van de focusthema’s van Circular Biobased Delta en de summit bouwt voort op meer dan 5 inspirerende evenementen rondom dit thema in de afgelopen periode.

Voorlopig programma

Het programma bevat sprekers van bedrijven: Shell, Port of Moerdijk, Unilever, Inovyn. Clusters: Smart Delta Resources, Groene Chemie Nieuwe Economie, Chemelot Circular Hub, Chemport Europe. En overheid: Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, Rijkswaterstaat en de Omgevingsdienst. De belangrijkste onderwerpen van de summit zijn het creëren van de waardeketen, het politieke kader, de visie van de regionale clusters, bedrijfspitches en netwerken. Er worden 100 vooraanstaande deskundigen verwacht vanuit grootbedrijf, overheid, onderzoek en mkb; allen werkend aan de toekomst van Chemische Recycling en het duurzaam maken van de chemische industrie. Het unieke van de Summit is, dat we niet alleen in gesprek gaan over de waardeketen, technologie en innovatie, maar ook aan tafel gaan met overheden en uitvoeringsorganen. Regelgeving kan immers doorslaggevend zijn in het commerciële succes.

Het doel: coalities

Grote chemiebedrijven krijgen de komende jaren te maken met een feedstock-transitie: van aardolie als grondstof naar afvalplastics en organische residuen of bio-grondstoffen. Elk van die trajecten brengt een enorme complexiteit met zich mee. Dat kan geen bedrijf alleen. Daar zijn nieuwe coalities voor nodig, tussen chemiebedrijven, afvalverwerkers, overheden, kennisinstellingen én technologie-startups. Met het Netwerk Chemisch Recyclen ondersteunt de Circular Biobased Delta ondernemers om de kansen te grijpen die deze nieuwe industrietak biedt. De partnerships die nu worden
gevormd, kunnen wel eens doorslaggevend worden voor het toekomstige succes. “Een start-up die zich nu weet te verbinden aan een brandowner als Unilever of een chemiereus als Shell kan zijn technologie wereldwijd schalen”, zegt Freek van Eijk, vicevoorzitter van Circular Biobased Delta.

Koop je ticket hier of ontdek meer over de Chemical Recycling Summit 2022.

Meer over chemisch recyclen: