Lees verder
Tijdens de ChemistryNL Summit in Den Haag is deze week de publicatie 'Chemische recycling in circulair perspectief' overhandigd aan Mark Schmets, Teamleider Chemie, Circulariteit en Internationaal van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat en Jacqueline Vaessen, voorzitter van de Nederlandse Topsector Chemie. De brochure benadrukt de centrale rol van chemische recycling in de transitie naar een circulaire en CO2-neutrale chemische industrie.
Redactie / Den Haag

Freek van Eijk, directeur van Holland Circular Hotspot, presenteerde de brochure namens de ondersteunende partners Circular Biobased Delta, Chemelot Circular Hub, Chemport Europe, TNO, TKI Chemie en Circulariteit, het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en Infinity Recycling.

De publicatie sluit aan bij de Europese verplichting om circulariteit en klimaatneutraliteit te bereiken in 2050 en de ambitieuze doelstelling van Nederland om het verbruik van primaire grondstoffen al in 2030 te halveren. Het is een streven dat extra betekenis krijgt in het licht van de huidige wereldwijde mate van circulariteit, die slechts 7,2% bedraagt.

Meerdere dimensies

De brochure duikt diep in de wereld van chemische recycling en verkent verschillende dimensies, variërend van bedrijfsontwikkeling en innovatie, tot financiering, milieuaspecten en beleid. Ook worden meer dan 20 best practices uit Nederland belicht die de tastbare en transformatieve toepassingen van chemische recycling benadrukken. De in de brochure gepresenteerde toolboxen en strategische benaderingen dienen als pragmatische blauwdrukken voor het implementeren van effectieve en duurzame initiatieven op het gebied van chemische recycling.

“Ik ben erg blij dat ons Netwerk Chemische Recycling een belangrijke bijdrage heeft kunnen leveren aan deze belangrijke brochure met inhoud, showcases en best practices. De brochure benadrukt de leidende positie van Nederland op dit gebied en onderstreept het belang van effectieve recycling, circulaire oplossingen en hernieuwbare benaderingen in de grondstoffentransitie,” zei Willem Sederel, voorzitter van de Circulaire Biobased Delta bij de internationale lancering in Den Haag.

Magisch momentum

Met de publicatie van deze brochure hopen de samenstellers discussies te stimuleren en regelgevers, de kennisgemeenschap, ondernemers en investeerders te inspireren om samen te werken aan verstandige chemische recyclingmodellen. Door internationaal lessen te delen, kunnen anderen de ontwikkeling in een verstandige richting versnellen en valkuilen vermijden.

Freek van Eijk, CEO van Holland Circular Hotspot, benadrukte het belang van deze publicatie: “Chemische recycling kan de transitie naar een circulaire en CO2-neutrale chemische industrie sturen. Er is een magisch momentum in Noordwest-Europa, maar om op te schalen naar de omvang van de chemische industrie verdient de grondstoffentransitie evenveel aandacht en inzet als de energie- en waterstoftransitie”.

De digitale versie van de brochure kan worden besteld op de website van Holland Circular Hotspot