Lees verder
Zepp.solutions uit Delft heeft een subsidie van € 1,98 miljoen van het Europese Just Transition Fund (JTF) toegewezen gekregen voor de bouw van een geavanceerde fabriek voor de productie van brandstofcelsystemen.
Redactie / Delft

De fabriek gaat zo’n 1.000 volledig geïntegreerde waterstof-brandstofcelmodules per jaar produceren en creëert daarbij circa 100 duurzame banen in de regionale waterstofsector. Door zich te richten op de productie van hun emissievrije brandstofcelsystemen draagt zepp.solutions bij aan het ambitieuze doel van de regio om de Europese waterstofhub te worden.

zepp hydrogen truck

De drop-in modules van het bedrijf zetten waterstofgas efficiënt om in elektrische hoogspanning, die kan worden gebruikt om voertuigen, schepen of andere zware machines aan te drijven. Dankzij een indrukwekkende vermogensdichtheid kan elk van de systemen een vervuilende dieselmotor volledig vervangen. Dat resulteert in een vermindering van 111 tot 332 ton CO2-uitstoot per jaar per systeem. Huidige toepassingen zijn onder meer de Rotterdamse Watertaxi, graafmachines voor de bouwsector en een 67 meter lang binnenvaartschip. De eerste twee vrachtwagens met zepp’s brandstofcelsystemen gaan nog dit jaar de weg op.

Zepp.solutions is in 2017 opgericht als spin-off van het waterstofraceteam ‘Forze’ van de TU Delft. Het JTF stimuleert regionaal-economische verduurzaming zonder negatieve gevolgen voor de werkgelegenheid. Het is door de Europese Commissie in het leven geroepen om bij te dragen aan een eerlijke overgang naar een klimaatneutraal Europa in regio’s die nu nog zwaar afhankelijk zijn van fossiele energie.

Zie de website voor meer informatie

Beeld: zepp.solutions