Lees verder
Het Nederlandse waterstofproject DREAMH2AUL is officieel gestart. Het project omvat de ontwikkeling en het testen van twee 44‑tons waterstof-elektrische vrachtwagens en het toevoegen van een waterstof-vulpunt aan een tankstation op het A1 bedrijvenpark Deventer. De waterstof die geleverd wordt bij dit tankstation zal uitsluitend groen zijn.
Redactie / Deventer

Medio 2023 zullen zowel het vulpunt als de vrachtwagens operationeel zijn. Het DREAMH2AUL project wordt ondersteund door de Demonstratieregeling Klimaattechnologieën en Innovaties in transport (DKTI) van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.

Binnen het project is TotalEnergies Marketing Nederland N.V. verantwoordelijk voor het toevoegen van een waterstof vulpunt aan het tankstation. Zepp.solutions neemt de ontwikkeling van de vrachtwagens op zich. Dit zullen ’s werelds eerste waterstof aangedreven emissievrije trekkers voor opleggers zijn die elke trailer mogen trekken binnen de huidige Europese regelgeving. De trucks zullen een actieradius van meer dan 600 km hebben. Om dit bereik te bewerkstelligen en tegelijk ook bestuurderscomfort en een aantrekkelijke TCO te bieden, zal zepp brandstofcelsystemen met hoog rendement en een extreem hoge vermogensdichtheid ontwikkelen en inzetten.

Transportbedrijven Vos Transport Group en BCTN Group gaan ieder een waterstof trekker inzetten in hun dagelijkse operaties. Beide bedrijven zijn al jaren actieve koplopers in het Europese Lean & Green CO2-reductieprogramma en zijn hard op weg om als één van de eerste logistieke bedrijven binnen Europa de 4e Lean & Green Star te behalen.

TNO zal de prestaties van de trucks vergelijken met alternatieven. De partijen hopen met het project de uitrol van duurzaam wegvervoer te bevorderen.

TotalEnergies in Nederland werkt aan de uitbouw van een netwerk van tankstations met schone brandstoffen als groen gas, waterstof, LNG en elektriciteit. Het innovatieve multifuel tankstation in Deventer draagt bij aan de missie van TotalEnergies in Nederland om verduurzaming te bewerkstelligen.

Beeld: Audio und werbung/Shutterstock