Lees verder
De eerder geplande 20 MW installatie voor de productie van groene waterstof in Delfzijl wordt mogelijk 3 keer zo groot. Dat maken Nouryon en Gasunie vandaag (27 mei) bekend.
Redactie / Delfzijl

De capaciteitsvergroting heeft te maken met de plannen van SkyNRG om Europa’s eerste speciale productiefaciliteit voor duurzame vliegtuigbrandstof in Delfzijl te bouwen, in samenwerking met KLM, SHV Energy en luchthaven Schiphol.

In februari meldden Nouryon en Gasunie een haalbaarheidsstudie te gaan uitvoeren voor een 20MW installatie, die waterstof zou leveren aan BioMCN in Delfzijl. Die zou er vervolgens hernieuwbare methanol mee produceren. Nu ook SkyNRG interesse toont, worden de plannen opgeschaald naar 60MW, wat neerkomt op 9.000 ton waterstof per jaar . Volgens Gerard van Pijkeren, Managing Director bij Gasunie New Energy bevestigt deze opschaling dat de behoefte aan waterstof, waterstoftransport en -opslag snel groeit.

SkyNRG is de wereldwijde marktleider voor duurzame vliegtuigbrandstof. In de nieuwe fabriek in Delfzijl wil het groene waterstof combineren met afval- en reststromen, zoals gebruikte frituurolie, om 100.000 ton duurzame vliegtuigbrandstof en 15.000 ton bioLPG per jaar te produceren. Dat levert een emissiereductie op van 270.000 ton CO2 per jaar.