Lees verder
Het Twentse technologiebedrijf BTG heeft de EUBIA Award gewonnen tijdens het EUBCE congres van de European Biomass Industry Association in Lissabon.
Redactie / Lissabon

BTG heeft de prijs vooral te danken aan de succesvolle pyrolysetechniek, waarmee duurzame olie wordt gewonnen uit biomassa. Zusterorganisatie BTG-BTL sleepte samen met TechnipFMC een order in de wacht voor de levering van 4 pyrolyse-fabrieken voor Finse houtzagerijen. Totale waarde: € 100 miljoen. Iedere fabriek levert zeker 100 fulltime banen op in Nederland.

‘Dat is een voorbeeld van hoe decennialang onderzoek, ontwikkeling, commitment en innovatie kan leiden tot schone energie, werkgelegenheid en duurzame groei van biomassa’, zei Giuliano Grassi, secretaris-generaal van de EUBIA.

Aanmoediging

CEO van BTG René Venendaal nam de EUBIA Award maandag in ontvangst. ‘Ik beschouw het als een aanmoediging om onze innovatieve technologieën verder te ontwikkelen en uit te rollen zodat we toewerken naar een duurzame economie’, zegt hij. ‘Op termijn kan pyrolyse-olie niet alleen worden ingezet om Nederland van het Gronings aardgas af te helpen, maar is het ook een prima brandstof voor de stapsgewijze verduurzaming van raffinaderijen.’

BTG is actief in diverse projecten van de Bio-based Industries Joint Undertaking (BBI JU).