Lees verder
De eerste innovatieprijs 'Best CO2 Utilization 2019' gaat naar Carbicrete (Canada) voor cementvrij koolstof-negatief beton.
Redactie / Hürth

De tweede winnaar is Nordic Blue Crude (Noorwegen), met synthetische kerosine, benzine en diesel, en de derde winnaar is b.fab (Duitsland) met een innovatieve biotechnologie op basis van synthetische biologie.

Dat maken de organisatoren van de wedstrijd, Covestro en het nova-Institute, bekend. De drie prijswinnaars zijn gekozen tijdens de ‘7e conferentie over kooldioxide als grondstof voor brandstoffen, chemie en polymeren’. Markus Steilemann, CEO van Covestro AG, reikte de innovatieprijs uit samen met Michael Carus, Managing Director van nova-Institut GmbH en organisator van de conferentie. ‘De nieuwe prijs onderstreept het toenemende belang van CO2 als een duurzame nieuwe grondstof’, zegt Steilemann. Volgens Michael Carus van het nova-Instituut overtroffen de inzendingen de verwachtingen, met een onverwacht aantal opmerkelijke innovaties op het gebied van koolstofafvang en -benutting (CCU).

1: Carbicrete Inc. (Canada)

Het gepatenteerde proces van Carbicrete maakt de productie van cementvrij, koolstof-negatief beton mogelijk. Cement wordt in de betonmix vervangen door gesinterde staalslakken en het beton wordt uitgehard met CO2 in plaats van warmte en stoom. Het beton heeft lagere materiaalkosten en betere mechanische en zelfherstellende eigenschappen dan cementbeton. Een standaard betonmetseleenheid (CMU) van 18 kg, gemaakt volgens dit proces, vangt 1 kg CO2 op. In totaal wordt 3 kg CO2-uitstoot vermeden door de extra lagere energiebehoefte bij de productie van elk geproduceerd blok. Toepassing van deze technologie door een fabriek die 25.000 CMU’s per dag produceert, zou resulteren in het gebruik van 25.000 kg opgevangen CO2 per dag.

2: Nordic Blue Crude (Noorwegen)

Nordic Blue Crude is maakt synthetische kerosine, diesel en benzine, evenals nafta voor de chemische industrie en waxen voor de cosmetica-industrie op basis van hernieuwbare energie, water en CO2 op grote schaal. Hierdoor hoeven deze producten niet langer te worden geproduceerd uit ruwe olie. De elektrolysetechnologie van het Duitse bedrijf Sunfire wordt gebruikt. De eerste fabriek wordt gebouwd in Herøya, het grootste industriële park van Noorwegen. Dit land is dankzij zijn goedkope waterkracht is een ideale locatie voor NBC. Met name kerosine op basis van CO2 zou de markt voor klimaatvriendelijke vliegtuigbrandstoffen fundamenteel kunnen veranderen.

3: b.fab GmbH (Duitsland)

b.fab heeft een disruptieve procestechnologie ontwikkeld om CO2, water en hernieuwbare energie efficiënt om te zetten in chemicaliën met toegevoegde waarde. Via elektrochemie kan b.fab CO2 en H2 (gemaakt van water) in vloeibare vorm als formiaat converteren en opslaan. Het formiaat is de grondstof voor de bioprocessen en b.fab gebruikt synthetische biologie om formiaat om te zetten in chemicaliën met toegevoegde waarde. b.fab streeft ernaar om de komende jaren een formaatgebaseerde bio-economie op te bouwen en zo een economische en duurzame nieuwe manier te bieden om chemicaliën voor verschillende industrieën te produceren. Een van de eerste producten is melkzuur, een grondstof voor het biopolymeer PLA.