Lees verder
CO2 uit de atmosfeer verwijderen is één van de mogelijkheden om de klimaatdoelstellingen van Parijs te halen. Marien fytoplankton is hiervoor bij uitstek geschikt, stelt Willy Baeyens, voorzitter van de onderzoeksgroep analytische en milieuchemie aan de Universiteit van Vlaanderen (VUB) in Knack.
Redactie / Antwerpen

Bij marien fytoplankton gaat het om eencellige planten. Zoals alle andere planten zetten ze onder invloed van licht CO2 om in nieuwe cellen (biomassa). De opname-efficiëntie van marien fytoplankton voor CO2 is echter veel groter dan die van bomen en planten op het land.

Op wereldschaal neemt marien fytoplankton door toename van zijn biomassa via fotosynthese in lente en zomer, tweemaal zoveel CO2 op uit de atmosfeer (44 Gigaton CO2 per jaar) dan de CO2 uitstoot door verbranding van fossiele brandstoffen (24 Gigaton CO2 per jaar), stelt Baeyens. Helaas wordt die opgenomen CO2 voor 75% (33 Gigaton CO2 per jaar) weer afgestaan aan de atmosfeer in de herfst en winter, als het fytoplankton afsterft en door bacteriën wordt afgebroken.

Lees het volledige artikel op de website van Knack.