Lees verder
Planten kunnen mogelijk worden gemodificeerd om tot vijf keer meer CO2 op te slaan en daarmee de klimaatverandering terug te dringen. Dat stellen onderzoekers van de Universiteit van Würzburg (Duitsland) in het wetenschappelijk tijdschrift Trends in Biotechnology.
Würzburg

Door fotosynthese zetten planten licht om in chemische energie. Daarbij worden CO2 en water omgezet in suikers en komt er zuurstof vrij. De jaarlijkse opname van CO2 door planten wordt becijferd op 123 Gigaton.

In het donker nemen planten weer zuurstof op en zetten suikers terug om in CO2 en water. Ook ‘verdampt’ er CO2 uit de bodem, bijvoorbeeld door rottende plantenresten. De jaarlijkse netto CO2-uitstoot van planten en bodem wordt becijferd op 120 Gigaton. Door menselijk handelen komt jaarlijks nog eens 10 Gigaton aan CO2 in de atmosfeer, resulterend in een CO2-overschot van 7 Gigaton per jaar. Dat veroorzaakt de opwarming van de aarde. Mogelijk kunnen planten die meer CO2 opnemen een oplossing bieden voor het overschot.

In een theoretisch model combineerden de onderzoekers diverse aanpassingen in het metabolisme van plantencellen, waardoor ze CO2 efficiënter opnemen en meer biomassa produceren. Het onderzoek staat nog in de kinderschoenen. De volgende stap is de theoretische berekeningen te testen in tabaksplanten en Arabidopsis.