Lees verder
Bomen en planten zouden tegen 2100 zes jaar van de huidige CO2-uitstoot van de mens kunnen opnemen, maar alleen als er geen verdere ontbossing plaatsvindt, blijkt uit een internationale studie.
Redactie / Londen

Als planten groeien, nemen ze koolstofdioxide uit de lucht op. Omdat CO2-concentraties in de lucht stijgen als gevolg van door de mens veroorzaakte emissies, suggereerden onderzoekers dat planten groter kunnen worden en dus meer CO2 kunnen opnemen.

Plantengroei wordt echter niet alleen bepaald door CO2-concentraties. Het is ook afhankelijk van de beschikbaarheid van voedingsstoffen in de bodem, met name stikstof en fosfor. Als de planten niet genoeg voedingsstoffen krijgen, zullen ze niet groeien, ondanks hogere CO2-concentraties.

Onderzoekers van Stanford University, de Autonome Universiteit van Barcelona en Imperial College London hebben nu het potentieel in kaart gebracht van de hedendaagse planten en bomen om tegen het einde van de eeuw extra koolstof op te slaan. Hiertoe werden 138 eerdere experimenten geanalyseerd.

Onderzoeksleider César Terrer van de School of Earth, Energy & Environmental Sciences van Stanford University zegt: “Het in de grond houden van fossiele brandstoffen is de beste manier om verdere opwarming te beperken. Maar het stoppen van ontbossing en het behoud van bossen zodat ze meer kunnen groeien, is onze volgende beste oplossing.”