Lees verder
Onderzoekers van het Center for Research in Agricultural Genomics (CRAG) in Barcelona, ​​Spanje, stellen voor om hun expertise in planten-biotechnologie en virologie te gebruiken om SARS-CoV-2-antigenen te produceren, die als vaccins kunnen worden gebruikt.
Redactie / Barcelona

Het gebruik van planten zou de oplossing zijn van diverse problemen met andere vaccinproductiesystemen, zoals de moeilijkheid om de productie op te schalen of de noodzaak om het antigeen te isoleren en te zuiveren. “Plantensystemen zijn bovendien vrij van menselijke ziekteverwekkers. De productie zou veilig zijn, tegen veel lagere kosten in termen van tijd en geld”, legt CRAG-onderzoeker María Coca uit.

Dankzij moderne biotechnologische hulpmiddelen kunnen planten een breed scala aan moleculen synthetiseren, zoals antimicrobiële stoffen. Ze kunnen ook gemakkelijk worden gekweekt in ontwikkelingslanden die niet over geavanceerde eiwitproductiemethoden beschikken, en dragen daarmee met grootschalige oplossingen bij aan deze wereldwijde crisis. Volgens de onderzoekers kunnen SARS-CoV-2-antigenen in verschillende plantensoorten worden geproduceerd, bijvoorbeeld in sla-planten, waardoor orale toediening van het vaccin tot de mogelijkheden behoort.

Er is inmiddels een multidisciplinair team samengesteld met onderzoekers van CRAG, CNB, IBMCP en CEBAS.

Beeld: Shawn Hempel/Shutterstock