Lees verder
Het Canadese biofarmaciebedrijf Medicago kondigt aan dat het 20 dagen na het verkrijgen van de genetische sequentie van SARS-CoV-2 met succes de virusachtige deeltjes (VLP) van het coronavirus heeft geproduceerd.
Redactie / Quebec

Medicago, dat werkt voor het Amerikaanse ministerie van Defensie, produceerde de VLP met behulp van eigen, op planten gebaseerde technologie. De productie van de VLP is de eerste stap in de ontwikkeling van een vaccin voor COVID-19, dat nu preklinisch wordt getest op veiligheid en werkzaamheid.

Medicago was in staat om de VLP snel te produceren met behulp van plantaardige technologie, een gepatenteerd potentieel alternatief voor traditionele op eieren gebaseerde productiesystemen. Traditionele vaccinproductie vereist het gebruik van veel eieren. Deze praktijk is echter niet alleen duur, maar duurt ook lang en is verre van perfect.

Planten versus virussen

De technologie van Medicago voegt een genetische sequentie toe aan Agrobacterium, een bodembacterie die door planten wordt opgenomen. De plant begint het eiwit te produceren dat vervolgens als vaccin kan worden gebruikt. Als het virus begint te muteren, zoals verwacht voor COVID-19, kan de productie worden bijgewerkt met nieuwe planten.

‘Dat is het verschil tussen onze en de op eieren gebaseerde methoden’, zegt Bruce Clark, CEO van Medicago. ‘We gaan direct naar de productie van het vaccin of het antilichaam zonder het virus te hoeven verspreiden.’ Het gebruik van planten en genetisch gemanipuleerde Agrobacterium werkt sneller dan eieren, waardoor het vaccin ook veel gemakkelijker op grote schaal kan worden geproduceerd. Medicago beweert dat het probleemloos 10 miljoen doses vaccin per maand kan produceren.