Lees verder
De Bio-based Industries Joint Undertaking (BBI JU) heeft het Industrieconsortium "VEHICLE" een subsidie ​​van € 5,9 miljoen toegekend voor de ontwikkeling van 100% plantaardige chemicaliën die zijn geproduceerd op basis van hernieuwbare grondstoffen.
Redactie / Amsterdam

Het consortium bestaat uit 8 Europese bedrijven: Avantium (NL, voorzitter), Ecohelix (SE), Metgen Oy (FI), Novamont Spa (IT), Spinverse (FI), Kemira (FI), Fundacio Universitaria Balmes (ES) en Graanul Biotech Ou (EE).

In een vierjarig project willen deze leden de bedrijfs- en marktkansen van bestaande en toekomstige bioraffinaderijen vergroten door de toepasbaarheid van hun suikerstromen in verschillende downstream-opties aan te tonen. De rol van Avantium in VEHICLE is suikerstromen uit non-food grondstoffen aan te bieden, waarvoor een subsidie ​​van € 1,3 miljoen werd toegekend.

De suiker wordt geproduceerd in Avantium’s Dawn Technology pilotbioraffinaderij in Delfzijl. Avantium zal daarnaast ook industriële suikers van de consortiumpartners omzetten in plantaardige mono-ethyleenglycol (MEG) via zijn Mekong-technologie. Plant-MEG is een drop-in-component die wordt gebruikt bij de productie van veel materialen, waaronder op planten gebaseerde polyesters. Ook de MEG-demofabriek bevindt zich in Delfzijl.

“De subsidie ​​is een sterk signaal voor Avantium en onze partners in VEHICLE om ons gezamenlijke werk voort te zetten om 100% plantaardige chemicaliën te ontwikkelen, geproduceerd uit hernieuwbare non-food grondstoffen. We delen het gemeenschappelijke doel om fossiele chemicaliën en materialen te vervangen door hernieuwbare alternatieven “, zegt Zanna McFerson, Managing Director van Avantium Renewable Chemistries.