Lees verder
Het consortium rond Avantium heeft van het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat terecht geen subsidie gekregen voor de reeds geopende bioraffinage-pilotplant op Chemiepark Delfzijl. Dat heeft het College van Beroep voor het Bedrijfsleven besloten, meldt het platform Energeia.
Redactie / Delfzijl

In de pilotfabriek wordt resthout verwerkt tot hoogwaardige suikers en lignine, volgens de DAWN Technology van Avantium. Het bedrijf werkt hiervoor samen in een consortium met RWE, Nouryon (AkzoNobel), Staatsbosbeheer en Chemport Europe en vroeg SDE+ en DEI subsidies aan bij het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat.

Deze aanvragen werden afgewezen, omdat het geen demonstratieproject zou zijn en de pilotfabriek er toch wel zou komen zonder subsidie. Al voor de definitieve beslissing over de subsidie, waren de contracten voor de bouw getekend. Bovendien was vanuit de opbrengst van de beursgang van Avantium in 2017 al zo’n € 10 miljoen gereserveerd voor de ‘DAWN’ pilotplant, die in 2018 in gebruik is genomen. Daarom heeft de rechter besloten dat de afwijzing terecht was.

De Provincie Groningen verstrekte overigens wel een subsidie van € 1,8 miljoen voor de bouw van de pilotplant, vanuit het programma ‘Regionale Investeringssteun Groningen’ (RIG).

Het consortium heeft al plannen voor het commercieel opschalen van de productie in Delfzijl. Hiervoor kan opnieuw subsidie worden aangevaagd.