Lees verder
Als reactie op het groeiende belang van biogebaseerde hernieuwbare grondstoffen, hebben fabrikanten van biobased chemicaliën een nieuwe sectorgroep opgericht binnen de European Chemical Industry Council (CEFIC): Biomass-derivated Chemicals Europe (BioChem Europe).
Redactie / Brussel

De groep vertegenwoordigt bedrijven die biogrondstoffen gebruiken voor de productie van chemicaliën. “Met deze nieuwe sectorgroep willen we een nauwe dialoog aangaan met de EU-autoriteiten en het bewustzijn vergroten over de voordelen van plantaardige chemie voor de samenleving, het milieu en de economie”, zegt de nieuw gekozen voorzitter, Ylwa Alwarsdotter van het Zweedse Sekab, dat is gespecialiseerd in groene chemie en biobrandstoffen.

Van biomassa afgeleide chemicaliën zijn chemicaliën die zijn gemaakt van plantaardige grondstoffen, afkomstig uit de landbouw, bosbouw en mariene biomassa, en hun bijproducten en afval. Deze hernieuwbare materialen worden voornamelijk duurzaam geproduceerd en gekweekt in Europa.

Biobased chemie:

  • kan helpen om de hulpbronnenefficiëntie te verbeteren en de CO2-uitstoot te verminderen, door niet-hernieuwbare natuurlijke hulpbronnen gedeeltelijk te vervangen tijdens productieprocessen;
  • levert meer circulaire oplossingen aan een breed scala van sectoren, zoals voeding en diervoeders, hygiëne en cosmetica, innovatieve materialen en energie;
  • draagt bij aan de ambities van de Europese Green Deal, zoals uiteengezet in de Farm-to-Fork strategie, de Clean Planet for All visie, de Building and Renovation wave en de Biodiversiteitsstrategie.

Meer informatie over BioChem Europe is te vinden op de website van CEFIC.

Beeld: Marchu Studio/Shutterstock