Lees verder
Avantium hoopt tegen het einde van het jaar een investeringsbeslissing te nemen over de bouw van een commerciële bioplastics-fabriek in Delfzijl voor de productie van 100% plantaardige flessen. De flessen bestaan uit een kartonnen buitenlaag en een binnenlaag van PEF (uit FDCA).
Redactie / Delfzijl

De fles is een idee van de Deense joint venture Paper Bottle Company. Multinationals zoals Carlsberg, Coca-Cola en Danone ondersteunen het idee om plantaardige flessen te gebruiken om milieuschade te verminderen. Eind 2019 sloot Avantium zich aan bij het Paper Bottle project. Ook is Avantium projectcoördinator van het ‘PEFerence’ -consortium, een BBI JU flagship project gericht op het opzetten van een ​​innovatieve FDCA- en PEF-toeleveringsketen in Europa.

Later deze zomer gaat Avantium praten over de samenwerking met andere voedings- en drankbedrijven. Het verwacht vanaf 2023 elk jaar 5.000 ton PEF te maken in de nieuwe fabriek, of meer naarmate de vraag toeneemt.

Elk jaar wordt er tonnen plastic gemaakt van fossiele brandstoffen. Ze tasten het klimaat en de oceanen aan, omdat ze pas na honderden jaren uiteenvallen. Het nieuwe plastic is gemaakt van hernieuwbare bronnen, zoals bioafval en landbouw-reststromen die vrijkomen bij de productie van maïs, tarwe of suikerbieten. Het is onder natuurlijke omstandigheden binnen een jaar volledig biodegradeerbaar. Bovendien kunnen de flessen gemakkelijk worden gerecycled.

Beeld: one photo/Shutterstock