Lees verder
Broeikasgas-emissies vermijden of verminderen is één van de grootste taken waarmee de samenleving het komende decennium zal kampen. De chemische industrie levert hieraan een bijdrage. Niet alleen door een reductie van eigen emissies (49% in 2030), maar ook door materialen te ontwikkelen die uitstoot in andere sectoren helpen verminderen, volgens de VNCI.
Redactie / Den Haag

Uit onderzoek van McKinsey uit 2009 blijkt bijvoorbeeld dat de chemische industrie (die toen zelf wereldwijd 3,3 gigaton CO2 uitstootte), in andere sectoren twee tot drie keer zo veel CO2-uitstoot bespaarde, dankzij zogeheten ‘avoided emissions’. Ofwel: dankzij oplossingen uit de chemie kon 6,9 tot 8,5 gigaton aan emissies worden bespaard. Een vervolgstudie in 2017 door Ecofys focuste op zes specifieke oplossingen die een verdere CO2-reductie kunnen realiseren van nog eens 2,5 gigaton wereldwijd in 2030. Denk daarbij aan de levering van materialen voor windturbines en zonnepanelen.

In Chemie Magazine, het blad van de VNCI, start dit jaar een reeks artikelen over tien belangrijke klimaatinnovaties, zoals isolatiematerialen, lichte materialen in auto’s en lage-temperatuur-wasmiddelen. Het eerste artikel gaat over woningisolatie: kunststof isolatiematerialen zoals piepschuim besparen 40 tot 400 keer zoveel energie als het kost om ze te maken. Ze zorgen in 2030 voor een jaarlijkse vermeden CO2-uitstoot zo’n 260 megaton CO2.

Lees meer op de website van de Koninklijke Vereniging van Nederlandse Chemische Industrie, VNCI.