Lees verder
De Nederlandse industrie stoot méér broeikasgassen uit per verdiende euro dan de meeste andere Europese landen. Dat blijkt uit een recent rapport van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
Redactie / Den Haag

De industrie is verantwoordelijk voor bijna een kwart van de totale uitstoot door de Nederlandse economie. Daarbinnen nemen de bedrijfstakken aardolie, chemie en staal ruim driekwart van alle broeikasgasemissies voor hun rekening. Vanaf 1990 was de uitstoot van de industrie met 30% gedaald. De laatste jaren stijgt de uitstoot echter weer, becijferde het CBS. De emissies komen grotendeels voor rekening van 12 concerns die samen verantwoordelijk zijn voor 90% van de CO2-uitstoot in de aardolie-, chemische- en staalindustrie en binnen de industrie als geheel voor 70%.

Vergeleken met andere Europese landen, scoort Nederland slecht, met een circa 50 procent hogere uitstoot dan gemiddeld. Ook de verbetering van de Nederlandse industrie blijft sinds 2010 achter bij het Europese gemiddelde. Slechts een handvol West-Europese landen doet het nog slechter, namelijk België, Portugal en Griekenland.

De tegenvallende cijfers kunnen erop duiden dat de Nederlandse chemie, staal en aardolie-industrie relatief weinig toegevoegde waarde levert. Bovendien is de chemische industrie in Nederland zeer afhankelijk van de petrochemie, stelt het CBS, al is dit niet voldoende om het hele verschil te verklaren.