Lees verder
Dat CO2-beprijzing uit het Ontwerp Klimaatakkoord is geschrapt, is slecht voor het broodnodige 'level playing field' om biobased alternatieven voor energie, chemie en materialen economisch haalbaar te maken. Maar het is ook slecht voor het draagvlak onder burgers. Zij moeten diep in de portemonee tasten voor een marginale temperatuurdaling.
Redactie / Amsterdam

Maatregelen die het kabinet voorstelt, zoals het in sneltreinvaart afscheid nemen van aardgas en het verbieden van brandstofauto’s, raken vooral de burgers en zijn ondoordacht, stelt energieredacteur Bert van Dijk vandaag in het Dagblad FD. Dergelijke plannen kosten honderden miljarden en hebben nauwelijks resultaat: een haast onmeetbaar kleine temperatuurdaling van 0,0003 procent.

Geen wonder dat het draagvlak voor het Klimaatakkoord snel afbrokkelt. Het leidt tot een tweedeling in de maatschappij. Tekenend daarvoor is de wereldvreemde houding van klimaatonderhandelaar Diederik Samsom, die in het tv-programma Pauw tussen neus en lippen vertelde dat een huis ‘al voor slechts €10.000 kan worden verduurzaamd’ en dat iedereen daar best een lening voor kan afsluiten. Dergelijke uitspraken spelen populistische politici in de kaart.

‘Dat Nederland doelen stelt en maatregelen neemt om de uitstoot van CO2 terug te dringen, is verstandig en nodig’, stelt Van Dijk. ‘Het is echter ook cruciaal om de eigen klimaatmaatregelen constant te blijven heroverwegen.’