Lees verder
De onderhandelingen voor het Klimaatakkoord verlopen zo moeizaam dat een derde onderhandelingsronde in het voorjaar van 2019 nodig zal zijn. Dat meldt het FD naar aanleiding van gesprekken met diverse onderhandelaars.
Redactie / Den Haag

In december ligt er waarschijnlijk wel een ontwerpakkoord, maar dat vereist verdere uitwerking. ‘Er is dus een derde onderhandelingsronde nodig om tot een definitief akkoord te komen’, aldus een van de onderhandelaars.

Het Klimaatakkoord is belangrijk om vast te stellen hoe Nederland de doelen gaat halen van het wereldwijde Klimaatakkoord van Parijs van 2015. Daarin is een reductie afgesproken van de CO2-uitstoot met 49% in 2030. Daarover praten sinds begin dit jaar vertegenwoordigers van overheid, bedrijfsleven, vakbonden, brancheorganisaties en non-gouvernementele organisaties aan de zogeheten Klimaattafels. Volgens de onderhandelaars mag iedereen meepraten, maar neemt niemand het stuur in handen.

Het FD stelt dat gemeenten en provincies een belangrijk knelpunt vormen. Zij onderhandelen aan de Elektriciteitstafel over meer zonne- en windenergie, maar krijgen te maken met weestand van burgers tegen grote windmolenparken. Aan de industrietafel vormen de afvang en opslag van CO2, maar ook de CO2-heffingen een probleem. De industrie maakt zich zorgen dat Nederland zich daarmee uit de markt prijst.

Door deze problemen zou het in december dit jaar hoogstens tot een ontwerpakkoord kunnen komen, waaronder nog niet iedereen zijn handtekening wil zetten.