Lees verder
De opbrengst van landbouwgewassen is te verdubbelen door het optimaliseren van water- en mineralengebruik en fotosynthese. Op die manier kan met het huidige areaal aan landbouwgrond niet alleen voldoende voedsel worden geproduceerd, maar ook voldoende biomassa voor biobased materialen en chemie.
Redactie / Wageningen

Daaraan gaat Wageningen University & Research (WUR) met 18 partners werken binnen het Europese Horizon 2020-project CropBooster-P. Het project pakt twee wereldwijde problemen aan: de dreigende voedselschaarste als de wereldbevolking tegen 2050 groeit tot 10 miljard mensen en de noodzaak om de klimaatdoelstellingen te behalen door industrieën te voorzien van voldoende biomassa voor alternatieve grond- en brandstoffen.

Volgens René Klein Lankhorst, programmaontwikkelaar van WUR en coördinator van het CropBooster-P-project, ligt de sleutel in het verbeteren van de fotosynthese in planten: ‘De huidige landbouwgewassen zetten een verbazingwekkend laag percentage zonlicht om in biomassa: zo’n 0,5 tot 1%. Slagen we erin dit percentage naar 1 tot 2% te verdubbelen, dan zijn we er al. Het is wetenschappelijk bewezen dat dit kán.’ Ook zullen de verbeterde gewassen zeer zuinig moeten omgaan met water en met mineralen, zoals stikstof en fosfor. Uiteraard mag een verhoogde opbrengst niet ten koste gaan van kwaliteit en voedingswaarde. ‘Er zal dus een heleboel aanvullende onderzoek nodig zijn om dit voor elkaar te krijgen.’

Cropbooster-P, met een budget van € 3 miljard, is gestart op 1 november 2018 en loopt tot 31 oktober 2021.