Lees verder
Wageningen UR Food & Biobased Research werkt samen met aardappelzetmeel en -eiwit coöperatie Avebe en chemieconcern Sabic samen aan industriële folies uit een mengsel van thermoplastisch zetmeel en polyethyleen. Deze zijn interessant voor toepassing in voedselverpakkingen.
Wageningen

Polyethyleen is zeer waterdicht, maar vormt geen barrière voor zuurstof. Zetmeel vormt juist wel een goede zuurstofbarrière, maar is niet watervast. Een goed mengsel van beide stoffen moet een barrière vormen voor zuurstof én water.

Biobased grondstoffen


Zetmeel is kostenefficiënt te produceren uit hernieuwbare grondstoffen, zoals aardappelen. Op termijn is het de bedoeling ook het op aardolie gebaseerde polyethyleen te vervangen door biobased folies. Het project is onderdeel van een grootschalig onderzoeksprogramma: Biobased Performance Materials. Doel van dit programma is, hoogwaardige materialen op basis van biomassa te ontwikkelen. Het wordt mede gefinancierd vanuit de Topsector Chemie en staat onder leiding van Wageningen UR Food & Biobased Research.