Lees verder
Het aandeel van gerecycled papier in Nederland is groot en zal de komende jaren verder toenemen. Om bepaalde papier- en kartonstromen toegankelijk te maken voor recyclingdoeleinden, zullen biobased coatings nodig zijn. Deze coatings leveren idealiter minder problemen op in de papierkringloop.
Arnhem

Tijdens het Papier- en Kartonketen Innovatie Evenement van KCPK dat begin februari werd georganiseerd in het Gelderse Doorwerth, werd onder meer aandacht besteed aan biocoatings. Zo presenteerde Martina Lindner van het Fraunhofer Instituut bevindingen van enkele projecten die op dit gebied lopen. Momenteel worden coatings vooral geproduceerd op basis van fossiele grondstoffen, zoals polyethyleen, fossiele was en/of fluorderivaten of metaalachtige lagen zoals aluminiumfolie. Deze coatings zijn bijvoorbeeld waterafstotend en hebben verschillende barrière-eigenschappen, onder andere tegen vet, licht, zuurstof, CO2 of andere gassen. Het probleem met deze traditionele coatings is dat deze het recyclingproces bemoeilijken. Daarnaast is de fossiele oorsprong een doorn in het oog omdat deze producten niet of nauwelijks afbreken.

Wei-eiwit

Biobased coatings zijn in principe afbreekbaar, maar zullen op barrière-eigenschappen, bijvoorbeeld waterafstotendheid, vergelijkbaar moeten scoren. Daarnaast zullen deze bestand moeten zijn tegen fysische krachten omdat deze via extrusie op de verpakkingen moeten worden aangebracht. Er zijn volgens Lindner verschillende biogebaseerde grondstoffen, zoals wei-eiwit, natuurlijke was en aardappelzetmeel, die in aanmerking komen. Binnen het Bioboard-programma, waaraan onder meer Tetra Pak meedeed, werden wei-eiwit en aardappelzetmeel zodanig gemodificeerd (chemisch, enzymatisch) dat zij ingezet kunnen worden als biocoating.

Lindner: ‘We hebben ons in eerste instantie gericht op het isoleren en zuiveren van de eiwitten. Vervolgens hebben we additieven toegevoegd en de bovengenoemde modificaties doorgevoerd. Qua eigenschappen scoren deze biobased coatings vergelijkbaar met hun fossiele pendanten.’

Biocoat

Het Nederlandse Bionic Technology ontwikkelt biocoatings voor verschillende toepassingen. Het Groningse bedrijf werkt hiervoor samen met de multinational Brenntag die de coatings produceert en levert. De coatings zijn gebaseerd op silicium oxide en zijn waterafstotend, reinigbaar met water en schimmel- en bacteriewerend (terwijl deze geen biociden bevatten, red.).
Biocoat kan ook worden gebruikt voor toepassingen in papier en/of kartontoepassingen, zoals drankverpakkingen, aldus mede-eigenaar Ton van de Klashorst. ‘Het is volledig recyclebaar en kan gewoon worden bedrukt, net als bij ‘gewone’ coatings.’

Lees ook: ‘Papierindustrie toont interesse in alternatieve vezels’