Deze bouwstenen maken producten voor de bouw niet alleen duurzamer, maar zorgen ook voor krasvastheid, vlamvertraging of UV-bestendigheid. Naast deze technologische innovaties delen de partners in dit B4-project ook kennis met studenten, bedrijven en overheden om hen voor te bereiden op en te betrekken bij deze grondstoffentransitie. Zo wordt West-Brabant een hotspot voor biobased bouwstenen voor de bouw.
Het B4 project combineert het ondernemerschap, de kennis en expertise van kleine en middelgrote bedrijven (Relement, Impershield, Baril Coatings, Bodewes en Progression-Industry) en grotere bedrijven (Westlake Epoxy en Worlée) met de technologieën en kennis van TNO, VITO en Avans Hogeschool. Deze partners laten zien dat biobased aromaten fossiele aromaten succesvol kunnen vervangen in minstens 6 toepassingen voor de bouwindustrie, zoals coatings, composieten, acryl- en epoxyharsen. En dat deze groene alternatieven niet alleen duurzaam, maar ook commercieel aantrekkelijk zijn.
Groene Chemie Campus als epicentrum
De Green Chemistry Campus in Bergen op Zoom is het epicentrum van dit project. Het is de thuisbasis van Shared Research Center Biorizon, een initiatief van TNO en VITO dat samen met partners werkt aan de technologische ontwikkeling van bio-aromaten.
Door het betrekken van alle stakeholders wordt een vliegwiel gecreëerd dat de overgang naar een klimaatneutrale economie mogelijk maakt. Binnen het B4 project organiseert de Campus daarom veel bijeenkomsten en workshops voor een breed publiek.
Het B4 project heeft een totaalbudget van €4,4 miljoen en wordt mede gefinancierd door de Europese Unie vanuit het Just Transition Fund (JTF), het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat, het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en de Provincie Noord-Brabant.
Zie de websites van de Green Chemistry Campus en Biorizon voor meer informatie.
Afbeelding: Fahroni/Shutterstock