Lees verder
Oud papier blijft de belangrijkste grondstof voor de Nederlandse papierindustrie. Wel kijkt de sector meer en meer naar vezels uit andere, niet-houtachtige bronnen.
Arnhem

Dat stelde Michiel Adriaanse van het Kenniscentrum Papier en Karton (KCPK) op het Papier- en Kartonketen Innovatie Evenement van KCPK dat begin februari werd georganiseerd in het Gelderse Doorwerth.
‘Zoals de branchevereniging VNP (Koninklijke Nederlandse Vereniging van Papier- en Kartonfabrieken) heeft verwoord in haar visie, wil het “het maximale halen uit natuurlijke grondstoffen”. Oudpapier, goed voor 82,5 procent (2,2 miljoen ton) van het totale volume, is de belangrijkste grondstof. De rest is virgin cellulose en zogenaamde nieuwe vezels, veelal uit eenjarige gewassen. Het laatste segment is weliswaar klein in volume, maar zal de komende jaren toenemen. Bovendien kent het segment aansprekende voorbeelden.’

Zekerheid van grondstoffen

Volgens Adriaanse kunnen de voornoemde plantaardige vezels op drie manieren worden ingezet: als 1op1-vervanger van hoogwaardige oud papiersoorten, als vulmiddel of als decoratief element, bijvoorbeeld in hoogwaardige verpakkingen en/of papiersoorten.

‘De industrie kijkt naar deze vezels omdat het niet alleen van oud papier afhankelijk wil zijn. Bovendien is er een tekort aan hoogwaardig oud papier omdat deze markt in volume daalt. Het is dus onder meer een kwestie van grondstoffenzekerheid. Daarnaast speelt prijs een rol, al zijn alternatieve vezels nog niet goedkoper dan oud papier. Tot slot zijn er bedrijven die vanuit een marketingperspectief alternatieve vezels verwerken in hun papierproducten.’