Lees verder
Het Oost-Nederlandse innovatienetwerk Kiemt organiseert op dinsdag 15 januari, tijdens de Week van de Circulaire Economie, een 'Early Morning Toast' over het hergebruik van vezels, onder meer van textiel en kleding, karton en papier. Er is nog een beperkt aantal plaatsen beschikbaar.
Redactie / Arnhem

Tijdens deze ontbijtsessie nemen sprekers van het Kenniscentrum Papier en Karton (KCPK), Wageningen University & Research, Waterschap Rijn en IJssel en Schut Papier de deelnemers mee in de praktische uitwerking van het hergebruik van vezels.

Papierindustrie

Zo gaat Arie Hooijmeijer van het KCPK in op de typisch Nederlandse productiewijzen van papier en karton, waarbij plantenvezels uit de landbouw worden gebruikt. In andere Europese landen is de papierindustrie primair gebaseerd op bosbouw. Deze verschillen hebben niet alleen gevolgen voor het productieproces, maar ook voor het hergebruik.

Circulaire mode

Kim Poldner van het Circular Fashion Lab van Wageningen University & Research licht de ambities toe van het Design Hub in Gelderland. Dit is één van de vier regionale hubs die zijn ontwikkeld om de Nederlandse ambitie te realiseren: koploper te worden op het gebied van circulair textiel: de Dutch Circular Textile Valley (DCTV).

Kaumera Nereda

Coert Petri van Waterschap Rijn en IJssel vertelt over de realisatie van de eerste Kaumera-fabriek ter wereld, in Zutphen. Deze duurzame grondstof wordt geproduceerd uit rioolslib, een bijproduct van de waterzuivering. Kaumera Nereda is te gebruiken om papier en karton waterafstotend te maken en de uitspoeling van meststoffen in de landbouw te verminderen. Ook verbetert het de uitharding en daarmee de levensduur van beton.

Papier uit spijkerbroeken

Anouk Dantuma van Schut Papier gaat in op de ontwikkeling van unieke papiersoorten uit industriële en agrarische reststromen. Zo maakt de papierfabrikant tomatendoosjes uit stengels van tomatenplanten, papieren tasjes uit afgedankte cacaoschillen en ‘gewoon’ papier uit oude spijkerbroeken.

Meer informatie, het programma en aanmeldmogelijkheden zijn te vinden in de agenda.