Lees verder
Biobased vezels die zelfherstellend zijn; het lijkt de heilige graal voor de verduurzaming van de textielindustrie. Het Amerikaanse bedrijf Tandem Repeat slaagde erin om zulke vezels te isoleren uit inktvisgenen.
Redactie / Philadelphia

Middels een fermentatieproces worden thermoplastische vezels uit inktvissen gewonnen en verwerkt tot een weefsel dat volledig biologisch afbreekbaar en recyclebaar is. Bovendien is het hoog-elastisch; het kan tot 400 procent worden opgerekt. Dankzij de verlijmende eigenschappen van het materiaal, wordt het versnipperen van microvezels in wasmachines geminimaliseerd.

Volgens Tandem Repeat is het nieuwe materiaal een uitstekend alternatief voor synthetische vezels, zoals spandex (elastaan). De materiaalproductie kost maar de helft van de energie die nodig is voor het fabriceren van synthetische vezels. Door het materiaal als coating aan te brengen op natuurlijke of synthetische garens, zijn deze eveneens zelfherstellend te maken.

Toepassingen

Toepassingsgebieden zijn te vinden in de medische-, industriële en textielindustrie, bijvoorbeeld voor de wondverzorging en katheters, voedselverpakkingen, waterfiltratie en cosmetica, synthetisch leer, vervanging van nylon en hoogwaardige, zelfherstellende stoffen.

Tandem Repeat won in de VS al diverse prijzen voor deze nieuwe technologie en is één van de finalisten van de Tommy Hilfiger Social Innovation Challenge, waarvan de winnaars in januari 2019 bekend worden gemaakt.