Lees verder
Autofabrikant Audi en Global Bioenergies hebben begin maart 100% synthetische benzine geproduceerd uit biomassa en waterstof. De zogeheten e-benzine bevat geen druppel aardolie.
Redactie / Ingolstadt

E-benzine bestaat uit vloeibaar iso-octaan. Deze wordt gemaakt door gasvormig isobuteen te winnen uit biomassa en daar waterstof aan toe te voegen.

Audi en Global Bioenergies zijn van plan om op middellange termijn ook e-benzine te maken van uitsluitend waterstof en CO2, dat zal worden afgevangen uit de lucht of uit biogas-installaties.

Ook e-diesel en e-gas

In Zwitserland wordt eveneens gewerkt aan een duurzaam procédé voor de fabricage van synthetische diesel. Audi werkt met partner Sunfire reeds enkele jaren aan synthetische diesel, maar dat proces is zeer energie-intensief. De nieuwe installaties moeten stabieler zijn en minder energie verbruiken.

E-gas (methaan) maakt Audi al langer; daarvoor heeft het bedrijf speciale ‘g-tron’ motoren gebouwd voor de bekende modellen A3, A4 en A5. De bedoeling van Audi is autorijden met verbrandingsmotoren op den duur CO2-neutraal te maken.