Lees verder
De EU moet zich sterk maken voor de bio-economie. Het Bio-based Industries Consortium (BIC) roept de Europese Commissie daarom op tot vernieuwing van de huidige bioeconomie-strategie en het actieplan van de EU in 2018.
Redactie / Brussel

De huidige EU-strategie uit 2012 heeft eraan bijgedragen, dat biobased industrieën een steeds belangrijkere rol spelen bij het stimuleren van duurzame groei en het vergroten van het concurrentievermogen van Europa. Zo is er werk gemaakt van het herindustrialiseren en revitaliseren van landelijke en kustgebieden. Het Bio-based Industries Consortium en de Bio-Based Industries Joint Undertaking spelen daar een actieve rol in.

Veranderingen in de economische en politieke context in de EU maken echter aanpassing noodzakelijk. Anno 2018 ligt er meer nadruk op het verminderen van klimaatverandering, de transitie naar een circulaire economie en het behalen van de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen van de VN.

Ambiteus en actiegericht

BIC is van mening dat de EU de kans moet grijpen om te streven naar een ambitieuze en actiegerichte strategie-update voor de bio-economie, rekening houdend met het volgende:

  • Stop niet met de innovatietrein: behoud van de leidende rol van de EU in de bio-economie, voortdurende investeringen en een tweede ronde van de Bio-based Industries Joint Undertaking – BBI 2.0.  – zijn noodzakelijk. Nu stoppen zou betekenen dat reeds gedane investeringen verloren gaan.
  • De EU moet koploper blijven in de bio-economie: de bio-economie helpt de EU bij het behalen van haar doelstellingen op het gebied van de circulaire en koolstofarme economie, en bij de meeste VN-doelstellingen voor duurzame ontwikkeling.
  • De EU-strategie voor bio-economie tastbaar maken voor consumenten en bedrijven en concrete consumentenvoordelen opleveren: biobased producten promoten en het publieke bewustzijn vergroten om een ​​interne EU-markt te creëren voor duurzame alternatieven voor producten op basis van fossiele brandstoffen.

De volledige tekst van de oproep is te lezen op de website van het BIC.