Lees verder
Het Bio-based Industries Consortium (BIC) heeft voor het eerst een Trendrapport gepubliceerd over hoe Europa het volledige potentieel van de bioeconomie kan benutten, zodat deze beter kan bijdragen aan de groene transitie van de EU.
Redactie / Brussel

In 2012 bewonderde de wereld Europa als wereldwijde koploper voor de lancering van zijn EU-strategie voor de bio-economie. Vandaag kijken de wereld en Europa naar andere regio’s die meer lef tonen om van de bio-economie een strategische industriesector te maken: China, India, de G20 en in het bijzonder de VS met hun onlangs gelanceerde initiatieven en gedurfde doelstellingen, zoals gepresenteerd door Mary Maxon van Schmidt BioFutures tijdens de viering van 10 jaar BIC in Brussel op 5 oktober.

Het betekent dat Europa en EU-beleidsmakers met een frisse blik moeten kijken naar de bio-economie en hoe deze de komende jaren de herindustrialisering kan stimuleren, en circulariteit, het beperken van klimaatverandering en efficiënt gebruik van hulpbronnen mogelijk kan maken.

Het Trendrapport is het resultaat van vier workshops die BIC in 2023 organiseerde met belanghebbenden van de bio-economie in de EU, waaronder vertegenwoordigers van de Europese instelling, ngo’s, denktanks en bedrijven uit de privésector. Het rapport bevat praktijkcases uit de private sector en biedt de belangrijkste conclusies van de workshops en beleidsaanbevelingen om het innovatiepotentieel van Europa’s circulaire bio-economie te ontsluiten.

Regelgevingskader nodig

“Een van de dingen die de EU kan doen om de bio-economie sterk positief te beïnvloeden en te versnellen, is het opstellen van een regelgevingskader dat onze afhankelijkheid van fossiele koolstof vermindert. Niet alleen voor brandstoffen, maar ook voor materiaal in de producten die we in Europa maken en gebruiken”, aldus Rob Beekers, voorzitter van de BIC.

Volgens Dirk Carrez, CEO van BIC: “Wat de biobased industrie onderscheidt, is de manier waarop ze een systematische aanpak hanteert en zo nieuwe industriële ecosystemen creëert (…). Daarbij worden economische, sociale en milieueffecten aangepakt – van inkoop tot productie en van verwerking tot levering aan eindgebruikers.”

Het BIC Trendrapport kan worden gedownload van de gloednieuwe BIC website, die ook deze week is gelanceerd. Bekijk de site via de knop hieronder.

Beeld bovenaan: het BIC team, vlnr. Patricia Vanderplasschen, Marco Rupp, Sophia De Smet, Dirk Carrez, Samuele Ambrosetti, Nelo Emerencia. Helemaal rechts BIC voorzitter Rob Beekers.