Lees verder
Essity, wereldwijd hygiëne- en gezondheidsbedrijf bekend van onder andere TENA, Libresse en Edet, heeft samen met technologiebedrijf Alucha en de Universiteit Twente een revolutionaire pyrolyse machine ontwikkeld. Bijzonder is dat deze machine slib omzet in herbruikbare grondstoffen zoals pyrolyse olie en mineralen. Deze nieuwe methode betekent een doorbraak in het recyclen van productie afval.
Redactie / Zeist

Bij de productie van tissue vanuit oud papier blijft grijze drab over als afvalmateriaal (ook wel ontinktingsslib genoemd). Ongeveer 50%van de totale tissueproductie wordt gemaakt van vezels gerecycled uit oud papier. In dit recyclageproces wordt evenveel ontinktingsslib geproduceerd. Dit ontinktingsslib bestaat uit vezels, vulstoffen, plastic en metalen. Momenteel wordt het slib over de weg vervoerd en gebruikt in cement- en steenfabrieken of gestort.

Essity ontwikkelde samen met Alucha en de Universiteit van Twente een pyrolyse machine die het slib zó bewerkt dat er olie, gas en mineralen overblijven. “Voor het eerst kunnen we dit ontinktingsslib in de fabrieken zelf recyclen. Deze nieuwe manier van recyclen zorgt voor minder CO2-uitstoot omdat de pyrolyse olie fossiele brandstoffen vervangt. Het slib hoeft niet meer vervoerd te worden over de weg wat een vermindering van vrachtwagens en hinder betekent. Verder kunnen de herwonnen mineralen hergebruikt of verkocht worden. Dit draagt bij aan de circulaire economie die Essity nastreeft”, zegt Tom Berben, Environmental Compliance Director bij Essity.

Ontinktingsslib omgezet in olie en herbruikbare mineralen

Pyrolyse is een vorm van recyclen waarbij puur door opwarming, zonder gebruik van zuurstof, de organische stoffen in het slib worden omgezet in olie. De niet-organische delen worden herbruikbare mineralen. Het slib wordt eerst gedroogd, en vervolgens ingevoerd in de reactor van de machine. In de reactor worden de mineralen gescheiden van de verdampte pyrolyse olie. De mineralen bevatten genoeg calciumcarbonaat om hergebruikt te kunnen worden in de papierindustrie. De pyrolyse olie en gas kunnen in de tissuefabriek gebruikt worden ter vervanging van fossiele brandstoffen. Het prototype van de machine kan 100 kg droog slib per uur verwerken. Essity streeft ernaar om de komende twee jaar grotere machines te bouwen, die 1500 kg slib per uur kunnen verwerken.