Lees verder
Het Friese bedrijf BlueCycle gaat in Heerenveen een nieuwe fabriek bouwen die olie gaat winnen uit kunststofafval, door middel van pyrolyse. Dat meldt het Friesch Dagblad. De investering van € 10 miljoen moet 25 tot 30 nieuwe arbeidsplaatsen opleveren.
Redactie / Heerenveen

Volgens initiatiefnemer Nico Vos zal de fabriek binnen een half jaar actief kunnen zijn nadat de provincie Fryslân een vergunning hiervoor afgeeft. Jaarlijks zal er 16,5 miljoen liter olie kunnen worden geproduceerd uit kunststof-afval. Dat komt onder meer van afvalverwerker Omrin, maar ook van andere bedrijven uit Noord-Nederland. De pyrolyse-olie is bruikbaar om nieuw kunststof te maken of als duurzame brandstof voor bijvoorbeeld de scheepvaart.

In diverse landen wordt via pyrolyse al olie uit kunststoffen gewonnen. Ook in de Pyrolyseproeftuin Zuid-Nederland, in Moerdijk, doen diverse ondernemers hier onderzoek naar. Pyrolyse heeft als voordeel dat het ook goed werkt met ‘problematische’ vervuilde en gemengde afvalstromen, die anders lastig zijn te scheiden en recyclen. Normaalgesproken belanden deze stromen in de verbrandingsoven, zoals die van REC in Harlingen. REC-woordvoerder Jelmar Helmout zegt in het Friesch Dagblad dat pyrolyse een mooie aanvulling is op de bestaande recyclingtechnieken: “Wat BlueCycle wil doen, is een optimalisering van recyclen.”

Het bedrijf is inmiddels een van de genomineerden voor de Koperen Oliekan 2019, de innovatieprijs van het Fûns Skjinne Fryske Enerzjy (FSFE). Die wordt op 23 september door gedeputeerde Sietske Poepjes uitgereikt tijdens het Circulair Café Friesland (zie agenda).