Lees verder
VoltH2 bereidt de bouw voor van een groene waterstoffabriek in Vlissingen. Het tekende daartoe deze week een samenwerkingsovereenkomst met North Sea Port.
Redactie / Vlissingen

De samenwerkingsovereenkomst is bedoeld ter voorbereiding van een langetermijnconcessie met North Sea Port voor een industrieel perceel van 27.950 m2 in Vlissingen. VoltH2 is inmiddels gestart met de planning en ontwikkeling van de bouw van een groene waterstoffabriek met opslag-, tank- en distributiemogelijkheden. De overeenkomst voorziet ook de mogelijke realisatie van een pijpleiding naar een tankerafnamepunt.

Uitbreidingsoptie

VoltH2 voorziet de bouw van een 25 MW elektrolyse-eenheid en gebruikt hierbij bewezen commercieel beschikbare technologie. De fabriek zal jaarlijks tot 3,6 miljoen kg (3.600 ton) groene waterstof produceren, met een uitbreidingsoptie tot 100MW/14,4 miljoen kg (14.400 ton) per jaar. De investering voor de eerste fase is begroot op € 35 miljoen, de jaren daarna loopt die op tot meer dan € 100 miljoen.

Volgens Daan Schalck, CEO North Sea Port sluit deze ontwikkeling aan bij de energietransitie waar North Sea Port met partners op inzet. “De haven kan zich hiermee verder ontwikkelen als Energy Port. De centrale maakt het ook mogelijk om North Sea Port verder uit te bouwen als multimodale haven door het transport van waterstof via de weg, het spoor en over het water.”

André Jurres, oprichter en algemeen directeur van VoltH2, zegt dat er al gesprekken zijn met toekomstige afnemers van groene waterstof. “Andere potentiële partners die groene waterstof voorzien in hun toekomstige behoeften zijn steeds welkom.”

Beeld: dveestra/Shutterstock