North Sea Port geeft aan dat het de komende 5 tot 10 jaar 500 hectare vrij zal maken voor nieuwe industriële circulaire investeringen en activiteiten in het havengebied. North Sea Port zet ook in op ‘afval als grondstof’, het gebruik van hernieuwbare energiebronnen (zoals zon en wind) en duurzaam geproduceerde waterstof.
Hilde Crevits: “De Vlaamse havens zijn voor mij een hefboom in de sprong voorwaarts naar een duurzame en circulaire economie. Ook in North Sea Port worden afvalstoffen of restproducten van het ene bedrijf hergebruikt als grondstof voor het ander bedrijf. Zo is het Steelanol project een toonaangevend voorbeeld, dat uitstootgassen van het staalbedrijf ArcelorMittal opvangt en hergebruikt. Ook het nieuwe ambitieuze North-C-Methanolproject zal duurzame waterstof produceren om nadien met opgevangen CO2-uitstoot opnieuw circulaire producten te maken.”
Crevits zegt toe dat Vlaanderen in het kader van het relanceplan zal mee investeren in dit soort duurzame innovatie projecten. “Op dit elan verdergaan is van groot belang om jobs in Vlaanderen te behouden en internationaal competitief te blijven.”
Zie ook:
- Project van € 140 miljoen voor groene grondstof uit CO2 in North Sea Port (Agro&Chemie, 22 oktober 2020)
- ArcelorMittal investeert € 160 mln in CO2-reductie (Agro&Chemie, 2 mei 2019)
- ArcelorMittal bouwt Carbon Smart installatie in Gent (Agr&Chemie, 5 oktober 2018)
Beeld: North Sea Port