Lees verder
“Chemische recycling van plastic afval speelt voor ons een belangrijke rol in de transformatie naar een circulaire economie”, zegt Sebastian Zeller, CTO van BASF. “De chemische industrie moet daarbij aan kop lopen, door meer hernieuwbare en gerecyclede feedstocks in te zetten en hiervoor nieuwe materiaalcycli en business modellen te ontwikkelen.”
Redactie / Bergen op Zoom

Zeller nam eind vorig jaar deel aan een webinar van Circular Biobased Delta over chemisch recyclen, waarin de samenwerking van Nederland en Noordrijn-Westfalen op dit gebied centraal stond.

Pyrolyse-olie wordt nog al te vaak gezien als brandstof. Zeller: “Brandstof uit afval heeft zijn waarde voor het reduceren van fossiele brandstoffen en voor afvalmanagement in landen met weinig (afvalmanagment)infrastructuur. Maar dit is een eenmalig effect; het onttrekt grondstoffen aan de materiaalcyclus. Daarom zien we pyrolyse-olie voor brandstof ook niet als een chemisch gerecycled product.”

In het ChemCycling project van BASF is dat wel het geval. Daar wordt pyrolyse-olie gemaakt in meerdere relatief kleine lokale installaties. Die olie wordt vervolgens gebruikt als vervanger van fossiele nafta in een stoomkraker, om er nieuwe plastics van te maken. De kwaliteit van het gerecyclede materiaal is gelijk aan die van virgin plastics, waardoor het voor high performance producten is te gebruiken.

Lees het volledige artikel over het webinar chemisch recyclen in Agro&Chemie

Beeld: BASF SE