Lees verder
De BOM Brabant Ventures, Stichting DOEN en ABN-AMRO investeren samen ruim een miljoen euro in PeelPioneers. De startup gebruikt het geld voor de bouw van een recycling installatie voor citrusschillen op het terrein van Renewi in Son, dat ook voor de aanvoer van schillen gaat zorgen.
Redactie / Son

De nieuwe installatie is dit najaar operationeel. PeelPioneers verwacht daarmee dagelijks 25.000 tot 50.000 kilo citrusschillen te verwerken tot etherische oliën en citruspulp. Die worden onder meer gebruikt als ingrediënt voor reinigingsmiddelen en als hoogwaardig bijvoeding voor vee. Ook andere bestanddelen van de schillen, waaronder cellulose en pectine, worden op termijn verwerkt tot waardevolle producten. Renewi zamelt de schillen in bij supermarkten, horeca en cateringbedrijven.

De samenwerking van Renewi en PeelPioneers brengt een circulaire oplossing dichterbij voor de verwerking van 250 miljoen kilo citrusschillen die jaarlijks worden weggegooid in Nederland. Deze schillen leiden tot problemen bij de compostering en vergisting van gft-afval. Daardoor komen ze gewoonlijk terecht in verbrandingsovens. Daarmee gaan waardevolle grondstoffen verloren; 1.000 kilo citrusschillen levert namelijk genoeg schoonmaakmiddelen op voor 4.500 m2 schone vloer en gezonde bijvoeding voor 200 koeien. Dat leidt tot 220 kg minder CO2-uitstoot, wat vergelijkbaar is met een milieubelasting van 500 douchebeurten van 10 minuten.