Lees verder
Het Circular Plastics Initiative wil kunststoffen volledig circulair maken. Om dit te bereiken, brengt het organisaties uit elke fase van de levenscyclus van kunststoffen samen. In het nieuwste project Integrated approach towards Recycling of Plastics (InReP) bundelen afvalinzamelaars, sorteerders & recyclers, chemische industrie, eindgebruikers en kennisinstellingen hun krachten om technologische oplossingen te ontwikkelen die gerecyclede materialen maken die voldoen aan de kwaliteitsnormen van de industrie.
Redactie / Amersfoort

Het InReP-project richt zich op de twee dominante polymeertypes: polyolefinen (PE/PP) en PET. Door verschillende technologieën te ontwikkelen en de processen van sortering tot recyclage van kunststoffen te bevorderen, stimuleert InReP de beschikbaarheid van gerecycleerde materialen van hoge kwaliteit, die aansluiten bij de behoeften van de industrie.

Kunststoffen zijn waardevolle materialen met functionaliteiten die handig zijn voor een duurzame samenleving. Helaas wordt het meeste plastic afval nu verbrand omdat het onmogelijk op duurzame wijze valt te sorteren en recycleren. Het deel dat wel wordt gerecycleerd, is vaak niet geschikt voor hoogwaardig hergebruik. Alleen PET-kunststof uit flessen kan nu nog worden gerecycled tot PET-flessen voor voedselverpakkingen. Andere verpakkingsplastics en verpakkingstypes zijn hiervoor niet geschikt.

Om een goede recycling mogelijk te maken, moeten nieuwe en milieuvriendelijke sorteer- en recyclingtechnologieën worden ontwikkeld. Wanneer in de ontwerpfase van kunststofverpakkingen en -producten rekening wordt gehouden met de recyclingfase, kunnen de inzamelings-, sorteer- en recyclageprocessen die daarop volgen, dienovereenkomstig worden aangepast. Op die manier kunnen van kunststofafval gerecyclede materialen van hoge kwaliteit worden gemaakt die opnieuw in productieprocessen zijn te gebruiken.

Beeld: FooTToo/Shutterstock