Lees verder
Bioplastics, gemaakt van polymelkzuur (PLA) komen steeds vaker voor in consumentenproducten. Hoewel PLA biologisch afbreekbaar is, kan recycling tot nieuwe producten een duurzamere optie zijn. Britse onderzoekers hebben aangetoond dat dit efficiënt kan met met een katalysator op zinkbasis en methanol.
Birmingham

Het chemische proces breekt de PLA af tot een groen oplosmiddel genaamd methyllactaat. Het team van onderzoekers van de universiteiten van Bath en Birmingham testte hun methode op drie afzonderlijke PLA-producten: een wegwerpbeker, 3D-printerafval en kinderspeelgoed. De beker werd het gemakkelijkst omgezet in methyllactaat bij lagere temperaturen, maar zelfs het grotere plastic speelgoed kon worden omgezet, bij hogere temperaturen.

Professor Matthew Jones van het Center of Sustainable & Circular Technologies van de University of Bath reageert: “Het is opwindend om te zien dat onze katalysatoren bestand zijn tegen additieven in het polymeer en kunnen worden gebruikt voor echte materialen van verschillende toepassingen.”

Hoofdonderzoeker Professor Joe Wood, van de Universiteit van Birmingham: “Onze techniek breekt de kunststoffen af ​​in hun chemische bouwstenen voordat ze worden ‘herbouwd’, zodat we kunnen garanderen dat het nieuwe product van voldoende hoge kwaliteit is voor gebruik in andere producten en processen. Het heeft een reëel potentieel om bij te dragen aan de voortdurende inspanningen om de hoeveelheid plastic die naar de stortplaats gaat of wordt verbrand, te verminderen door nieuwe waardevolle producten uit afval te creëren.”

De gebruikte reactor heeft nu nog maar een capaciteit van 300ml en zal moeten worden opgeschaald voor gebruik in een industriële omgeving. Het onderzoek is gefinancierd door de Engineering and Physical Sciences Research Council. De resultaten zijn gepubliceerd in het tijdschrift Industrial & Engineering Chemistry (I&EC) Research.

Beeld: science photo/Shutterstock