Lees verder
Teijin Aramid in Delfzijl heeft de krachten gebundeld met Clariter voor het chemisch recyclen van Endumax, een polyethyleen met ultrahoog moleculair gewicht (UHMW-PE). Dit vezelmateriaal wordt veel toegepast in visnetten, touwen en luchtvrachtcontainers, maar het was tot nu toe nauwelijks te recyclen.
Redactie / Delfzijl

In de operationele pilotplant van Clariter in het Poolse Gliwice zijn inmiddels succesvolle tests uitgevoerd met de conversie van Endumax tot een grondstof voor hoogwaardige toepassingen, zoals reinigingsmiddelen, ontvettingsmiddelen, verf en speciale was. Voor sommige markten, zoals visnetten, resulteert dit in volledige circulariteit aangezien de was kan worden gebruikt om visnetten opnieuw te coaten.

Clariter is van plan om in Nederland een volwaardige fabriek te bouwen en te exploiteren op Chemie Park Delfzijl en is nu bezig met het verkrijgen van de benodigde vergunningen. Dit zal een aanwinst zijn voor het ecosysteem van Chemport Europe en een nieuwe stap in het creëren van duurzame chemie.

Als toekomstgerichte onderneming zoekt Teijin Aramid voortdurend naar duurzame oplossingen voor het recyclen van haar eindproducten. Zo wordt de supervezel Twaron al meer dan 20 jaar in eigen faciliteiten gerecycled.

Beeld: Clariter/YouTube