Lees verder
Het Japanse bedrijf Teijin Aramid en het Nederlandse BioBTX werken aan een synthetische supervezel van biobased grondstoffen.
Redactie / Emmen

Teijin Aramid heeft productiefaciliteiten in Emmen en Delfzijl, waar supersterke vezels onder de merknaam Twaron® worden gemaakt. Ze worden wereldwijd gebruikt om producten sterker, lichter en duurzamer te maken. Denk aan autobanden, lichte vrachtcontainers, maar ook (hitte)beschermende kleding voor bijvoorbeeld brandweermannen. Momenteel gebruikt Teijin Aramid fossiele grondstoffen, waarvoor nog geen duurzame alternatieven bestaan.

Groene grondstof

Om een groene grondstof te ontwikkelen, werkt Teijin Aramid samen met het bedrijf BioBTX in Groningen. Dit bedrijf ontwikkelde een duurzame technologie die hernieuwbare bronnen, zoals biomassa en restproducten, kan omzetten in chemische bronnen, voornamelijk benzeen, tolueen en xyleen (BTX).

BioBTX opende onlangs een proeffabriek om aromaten te produceren in de nieuwe ZAP-Innovatiehal op de Zernike Campus in Groningen. Op basis van deze aromaten gaat chemiebedrijf Syncom specifieke bouwstenen produceren. Het polymeer en de vezels worden gemaakt in het onderzoekscentrum van Teijin Aramid in Arnhem, op basis van de processen in Delfzijl en Emmen.

Erkenning

De provincies Drenthe en Groningen en Chemport Europe ondersteunen dit initiatief. ‘Als het succesvol is, zal het de chemische sites in zowel Emmen als Delfzijl ten goede komen. Het is goed om te zien dat dit wordt erkend door de besturen van de provincies Drenthe en Groningen’, zegt Errit Bekkering, Project Manager van Chemport Europe. ‘Zonder hun steun was dit initiatief waarschijnlijk niet van de grond gekomen.’