Lees verder
Teijin Aramid uit Emmen en Delfzijl is er in geslaagd om zijn supervezel Twaron te maken uit 92% biobased materiaal. Dat vertelde Jan Roos, directeur energietransitie en duurzaamheid van Teijijn Aramid tijdens de eerste live-sessie van Chemport Connect.
Redactie / Emmen

Twaron is een van de sterkste vezels ter wereld, maar het werd tot nu toe uit fossiele chemicaliën gemaakt. In samenwering met BioBTX en Syncom slaagde Teijin Aramid erin de vezel uit hernieuwbare grondstoffen te maken.

De basis voor biobased Twaron is glycerine, een reststroom van de biodiesel-productie. BioBTX zette deze om in benzeen, tolueen en xyleen. Bij Syncom werden hieruit anniline, paraxyleen en tereftaalzuur gemaakt, de grondstoffen van Twaron.

De variant uit hernieuwbare grondstoffen is identiek aan deze fossiele versie, maar heeft een 25% kleinere CO2 footprint. De uitdaging is nu de productie weer op te schalen naar commerciële schaal. Jan Roos gaf aan ook te gaan kijken naar een 100% biobased versie en naar een Twaron vezel op basis van chemisch gerecyclede mixed plastics.

Chemport Europe en de provincies Groningen en Drenthe ondersteunden dit project.