Lees verder
Chemport Europe heeft een initiatief gelanceerd om van Noord-Nederland hét circulaire kunststofcluster van Europa te maken.
Redactie / Heerenveen

In dit cluster gaan bedrijven, kennisinstellingen en overheden in Friesland, Groningen en Drenthe structureel samenwerken om de kansen die de circulaire economie biedt te verwaarden, door actief te investeren in groene chemie, biobased polymeren en recycling.

De kern van die samenwerking wordt gevormd door een projectenportfolio. Daarin zijn nu al 36 projecten opgenomen met een gezamenlijke investeringswaarde van € 320 miljoen. De ambitie is dat dit gaat werken als een vliegwiel dat de economische ontwikkeling van de regio versnelt. Zo wordt verwacht dat er binnen tien jaar minstens 150 kleine en 5 grote ondernemingen worden aangetrokken met een totaal van circa 1 miljard aan nieuwe bedrijfsinvesteringen. Het initiatief moet 6.000 nieuwe banen scheppen en leiden tot een integraal onderzoeks- en opleidingsplan voor het aantrekken en opleiden van het benodigde talent. De overheden (de drie provincies en de gemeenten Heerenveen, Het Hogeland, Delfzijl en Emmen) gaan zorgen voor het goed regelen van de randvoorwaarden daaromheen, zoals een aantrekkelijk vestigingsklimaat, vergunningen, voldoende kwalitatieve huisvesting, mobiliteit, etc.

Lees meer over het circulaire kunststofcluster in de december-uitgave van Agro&Chemie.