Lees verder
Het Veenendaalse bedrijf Phycom ontwikkelde een gesloten systeem om hoogwaardige en zeer zuivere micro-algen te kweken en gaat die nu grootschalig produceren.
Redactie / Veenendaal

Het bedrijf begon elf jaar geleden met een idee om algen te gaan kweken, vertelt CFO Willem Kuijsten aan RVO.nl. “Dat werd omgezet naar een eerste klein proefmodel voor algenkweek. Vanuit die laboratoriumfase gingen we naar een proefopstelling en naar een pilot. En nu hebben we een volwaardige fabriek. We zijn in de groeifase aanbeland. De productiefaciliteit is met behulp van de MIA\Vamil opgezet en er wordt gewerkt aan een tweede fabriek, ook weer met steun.”

Er is al een grote wereldmarkt voor micro-algen met allerlei toepassingen, maar volgens Kuijsten speelt Phycom in een hogere divisie: “Veel algen worden in open vijvers gekweekt en zijn verontreinigd. Ze voldoen niet aan de kwaliteitseisen van de voedsel- en diervoedingsindustrie. Onze algen zijn volledig bacterievrij. Wij gaan voor het hogere deel van de markt en hebben alle certificeringen om voor de food- en feedindustrie te werken.”

Lees meer over Phycom en MIA\Vamil regeling op de website van RVO.nl