Lees verder
In de Dakar Rally die nu bezig is, rijden de eerste voertuigen op waterstof, meldt H2Platform. De organisatie van de woestijnrace (ASO) wil dat alle teams in 2026 voldoen aan een ultra-low emission standaard en in 2030 volledig ‘groen’ zijn.
Redactie / Parijs

Het Franse bedrijf Green Corp Konnection (GCK) heeft eerder al een auto op waterstof ontwikkeld: de Blast 1. Die wordt gebruikt door de ASO. Gaussin, een andere Franse onderneming, zet dit jaar de eerste truck op waterstof in met sponsoring van oliemaatschappij Aramco.

De truck van Gaussin is uitgerust met twee brandstofcellen met een vermogen van 380 kW. Die maken het mogelijk dat de truck met 80 kg waterstof een actieradius heeft van 800 km. Tanken duurt circa 20 minuten. De truck heeft een nieuw, ultralicht chassis en dient volgens Gaussin als platform voor meer bedrijfsvoertuigen die in de loop van 2022 worden gepresenteerd. Op dit moment levert het bedrijf al voertuigen voor containertransport in havens.

De Dakar Rally, die oorspronkelijk tussen Parijs en de Senegalese hoofdstad Dakar werd verreden, vindt op dit moment voor het tweede jaar op rij plaats in Saudi-Arabië. De woestijnrally is door zijn extreme zwaarte en door zijn veeleisende karakter al decennia voor autoproducenten zoeken een ideaal proefterrein. De finish van de rally is op vrijdag 14 januari.

Beeld: Gaussin Group