Lees verder
Het H2-Platform doet samen met een groot aantal bedrijven en organisaties van de Waterstofcoalitie een oproep om de productie en toepassing van groene waterstof te stimuleren, in lijn met het Klimaatakkoord.
Redactie / Den Haag

De partijen pleiten bij de rijksoverheid voor voldoende middelen en een routekaart naar 2030. Waterstof is onder meer belangrijk voor de decarbonisering van de (chemische) industrie en de opslag van zonne- en windenergie.

Waterstof is onder meer belangrijk voor de decarbonisering van de (chemische) industrie en de opslag van zonne- en windenergie.

Schaalsprong

Op dit moment is er in Nederland een capaciteit van 1MW voor de productie van waterstof. Om de ambitie in het Klimaatakkoord te halen, moet dat in 2025 500MW zijn en in 2030 zelfs 3 tot 4 GW. Een opschaling van een dergelijk formaat is alleen mogelijk als de technologie goedkoper wordt. Ondersteuning vanuit de overheid is daarvoor van belang. Volgens het H2 Platform passen de huidige subsidieregelingen en beschikbare middelen vanuit de overheid echter niet bij de omvang van de ambitie.

De komende twee jaar gaat het bedrijfsleven voor 300MW aan investeringsbeslissingen nemen voor waterstofelektrolyse. Zonder overheidssteun en een heldere routekaart komt deze transitie niet van de grond. De overheid moet dus nú prioriteit geven aan waterstof als essentiële bouwsteen voor de energietransitie, stellen het H2 Platform en de Groene Waterstofcoalitie.